zaterdag 16 januari 2021

Tarotwinter 2021 en COVID-19: de Hoogpriester en de Kluizenaar

 

De twee koudste maanden van het jaar 2021 en COVID-19. Een cocktail waarin de kluizenaar zich het meest zichtbaar en kenbaar kan maken. Veelal zijn we nu aan huis gekluisterd en dit werkwoord zegt het al: kluisteren/ de kluizenaar. De kluizenaar klopt aan onze deur. De naar buiten gerichte activiteiten zijn in deze periode grotendeels uit ons leven gebannen. We kunnen niet meer naar een sportschool, bibliotheek, café, concert, et cetera. Sommigen raken in angst en paniek, sommigen worden boos, sommigen laten de gehele periode gelaten, soms bijna apathisch, over zich heenkomen. Toch valt er in deze periode ook veel te leren, mits je er voor open staat.

Het is in het gekluisterd zijn wat ons de mogelijkheid biedt om ons op het innerlijk leven te richten. Er is ruimte om ons gevoelsleven en onze droombeelden te onderzoeken. Waar komen mijn angsten en onzekerheden vandaan? Waar komt mijn woede vandaan? Biedt het leven wel garanties? Bestaat het leven voornamelijk uit extern gerichte activiteiten? Word ik geleefd door de wereld of leef ik in deze wereld? Is er wel sprake van vrijheid in onze maatschappij of ben ik erg afhankelijk van onze maatschappij? Kloppen mijn denkbeelden over de maatschappij wel? En zo zijn er talloze andere vragen die je jezelf kunt stellen. Als we dan toch veelal aan huis gekluisterd zijn en in onze wereldlijke vrijheden beknopt zijn, waarom zouden we dan geen begin maken om ons innerlijk leven te onderzoeken? 

In de fase waarin we opgroeien naar volwassenheid wordt ons van alles aangeleerd door onze ouder(s), scholen, vrienden, en worden we klaar gestoomd om ons steentje aan deze maatschappij bij te dragen. Dit is de fase dat de Keizer zijn stempel drukt. Er wordt ons kennis bijgebracht en vaardigheden aangeleerd waarmee we ons toekomstig brood kunnen verdienen. Onze welvaart en welzijn wordt uitgedrukt in het BNP(Bruto Nationaal Product). De financiële rijkdom van het land en het daarmee samenhangend individueel inkomen drukt ons welzijn en onze welvaart uit. Dit systeem beïnvloedt ons gedrag. We voelen ons veelal gelukkig wanneer we voldoende inkomen hebben om in onze behoeften te voorzien, zonder daarbij kritisch te kijken of deze denkbeeldige behoeften echt noodzakelijk zijn om gelukkig te zijn. We zijn onderdeel van een consumptiemaatschappij. Een maatschappij waarin een grote consumptie gelijk staat aan geluk. Hoe meer we kunnen consumeren, hoe gelukkiger velen zijn. Om meer en meer te kunnen consumeren, doen we een verwoede poging om onze loopbaan uit te stippelen. Een stip aan de horizon om naartoe te werken. Een emmer vol met krabben waaruit iedereen omhoog wil klimmen en daarbij elkaar wegdrukt en naar beneden trekt in de hoop om de rand van deze emmer te bereiken want als we uit deze emmer komen dan denken we echt vrij te zijn.

Wanneer ons inkomen het toelaat, verruilen we ons driekamer appartement voor een vierkamer woning met voor- en achtertuin. Wanneer ons inkomen het toelaat, verruilen we onze Toyota Yaris voor een Audi 80. Ons inkomen heeft zelfs invloed op de hoeveelheid kinderen dat geboren wordt binnen een gezin. Ons inkomen heeft zelfs invloed op de leeftijd waarop we ons eerste kind geschonken krijgen(ja, een kind is een geschenk....die kun je niet nemen. Er zijn zoveel andere factoren waarvan we als mens afhankelijk zijn).

2021 is het jaar van de Hoogpriester(2+0+2+1=5). De waarden en normen die ons bijgebracht zijn en ons innerlijk leven voor een groot deel bepaald hebben en waaraan we onze eigenwaarde aan ontlenen, is grotendeels een opvoeding die voor de gehele maatschappij geldt. Het systematisch indoctrineren van onze geest met westerse waarden en normen. Hoewel we in onze puberfase wellicht tegen de bestaande en geldende regels van onze maatschappij aan hebben geschopt, uiteindelijk heeft (bijna) iedereen zich gevoegd naar deze regels en bepalingen van onze maatschappij. Zonder dat we ons wellicht bewust waren dat wij als 'David' simpelweg 'Goliath' niet omver hebben kunnen gooien, zijn wij onder de 'onzichtbare' druk van onze maatschappij bezweken.

Toch werkt de Hoogpriester ook mee aan de ontwikkeling van onze spiritualiteit. Hij voedt ons met richtlijnen waar we gebruik van kunnen maken. Het is wel gericht op gemeenschap, wat betekent dat de richtlijnen geen maatwerk zijn. Het zijn algemene richtlijnen. Zolang je naar de buitenwereld toe uiting geeft aan de waarden en normen die volgens de richtlijnen aangereikt worden, zal het instituut je geen duimbreed in de weg leggen. Het instituut werkt namelijk aan verbroedering binnen de gemeenschap om zo de onderlinge communicatie te bevorderen en de neuzen van de gemeenschap in eenzelfde richting te krijgen zodat er grotendeels sprake is van eensgezindheid wat ten goede komt aan de geestelijke ontwikkeling van de groep.

Zijn we normaliter echt zo vrij om ons leven te leiden zoals wij dat willen en voor ogen hebben? Hoe zelfstandig kunnen we beslissingen nemen? Ja, we hebben alles wat de maatschappij ons mee kon geven te danken aan de te leren lessen die in onze maatschappij gelden: structuur, visies en denkwijzen, waarden en normen, bijgebracht. In hoeverre zijn we dan echt een zelfstandig en zelfbewust wezen? Of zijn we eenvoudigweg een product van onze 'opvoeding'? Klaar gestoomd om mee te draaien in onze maatschappij zodat we op die manier van meerwaarde zijn voor onze maatschappij? Onze eigenwaarde grotendeels afhangt van de 'opvoeding' die deze maatschappij gegeven heeft? Maken we wel eigen keuzes of zijn deze keuzes het product van onze 'opvoeding'? Dit zijn vragen die gesteld kunnen worden en 'de geliefden' is de kaart die ons daarmee verder kan helpen of ons daar enig inzicht in kan geven. Welke keuzes ga jij maken?

De wielen van onze westerse economieën draaien nog maar langzaam. De tijd van de zegewagen die op volle toeren voorwaarts ging en niets anders in zicht leek te hebben dan overwinningen, is op dit moment voorbij. De arrogantie die dit bij sommigen op kon roepen, wordt nu op de proef gesteld. Want hebben we alles wel zelf in de hand? Zijn wij wel de ultieme scheppers die sommigen(misschien zelfs wel velen) denken te zijn? Hebben we als individuen wel alles onder controle? COVID-19 schudt bij velen aan de grondvesten van het bestaan. Dit roept veel emoties op en stelt ons op de proef. Het gemis dat we op dit moment geen 'normaal' leven kunnen leiden. Maar wat is dan dit 'normaal' leven?  Is ons welzijn afhankelijk van externe factoren die ons aangereikt worden door de westerse maatschappij?


In deze periode waarin COVID-19 onze gemeenschap belemmert om onze dagelijkse inzet voor welvaart en welzijn binnen de maatschappij ten uitvoer te brengen, wat veel angsten, verdriet en woede kan oproepen of in ieder geval op zijn minst ons gedrag beïnvloedt, vraagt van ons flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dit is waar 'De Kracht' voor staat. Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om ons functioneren ten positieve aan te passen aan de nieuwe situatie. We zien in dat we de huidige situatie niet kunnen veranderen, we kunnen geen ijzer met handen breken. Sommige externe factoren kunnen we aanpassen waarmee we onze welvaart en welzijn enigszins in stand kunnen houden. Zo kunnen we in sommige gevallen vanuit huis ons werk verrichten, onze sport op een andere wijze invullen, onszelf aanpassen aan de omgeving wanneer we de straat opgaan, et cetera.

Nu kom ik dan uiteindelijk uit bij de 'Kluizenaar'. Probeer je het volgende eens in te beelden: je bent alleen of samen met jouw naasten in een woestijn. Overal, waar je maar kijkt, zie je zand, de zon en een blauwe hemel. Hoe ga jij met die situatie om? Ga je continue op zoek naar een andere omgeving of leer je leven met de omgeving waarin je je bevindt en de mogelijkheden die je daarin geboden worden? Leg je jouw onmacht, woede, verdriet, et cetera neer in jouw omgeving? Belast je jouw naasten met jouw grieven? Laat je het hoofd hangen?

De kluizenaar kan veel steun bieden in deze winterse COVID-19 periode. De kluizenaar reikt zijn hulp aan om een innerlijke onderzoek te gaan doen. In plaats van ons welzijn (deels) en welvaart af te laten hangen van de externe factoren die door onze maatschappij geboden worden, is dit wellicht het moment waarin je op zoek kunt gaan naar jouw intrinsieke waarden. Wat is de uiteindelijke oorzaak van jouw grieven? Wie grieft er nu eigenlijk? Waaruit komen al jouw wensen en ideeën voort? Hoe heb je ooit kunnen bedenken dat je alles onder controle hebt? Wat kun je uiteindelijk wel onder controle houden? Et cetera? Zorgt de maatschappij met haar regering daadwerkelijk voor mijn welzijn en welvaart?

Het is de 'Kluizenaar' die zijn diensten aan jou aanreikt. Hij slaat klaar met zijn lamp om samen met jou de reis naar jouw innerlijke wereld te ondernemen. Dat wat nu nog zo ondoordringbaar lijkt, zal met de lamp van wijsheid van de kluizenaar aan het licht gebracht worden. Deze kluizenaar kan een gids zijn die vanuit de geestelijke wereld aangereikt wordt(ofwel in het hart aanwezig is) maar het kan ook een gids zijn die in het materieel leven aanwezig is. Het enige wat jij hoeft te doen, is vanuit jouw ontstane onmacht open te staan voor de gids die altijd aanwezig is maar veelal niet gezien wordt of zelfs weggestopt wordt. Wanneer je bereid bent deze innerlijke reis te ondernemen dan zal je ontdekken dat jij tot veel verandering in staat bent. Als je jouw innerlijke wereld gaat ontdekken dan zal er een ander samenspel en wisselwerking gaan plaatsvinden tussen de omgeving en jou. Dit is het moment waarop je op een andere wijze naar het wiel van het leven zal gaan kijken. Maar daarover een volgende keer meer: 'Het rad van fortuin'.

ROTA TARO ORAT TORA ATOR 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten