maandag 16 november 2020

tarot en numerologie deel 3


 

In de twee voorgaande posts heb ik vanuit twee invalshoeken een beschrijving gegeven van de numerologische benadering en betekenis volgens Shirley Blackwell-Lawrence en Paul Foster Case. Vandaag beschrijf ik de numerologische benadering volgens Alexandro Jodorowsky met betrekking op zijn tarot de Marseille. Zijn biografie kun je lezen via de volgende link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alejandro_Jodorowsky

Jodorowsky heeft onderstaande numerologische beschrijving van zijn tarot de Marseille gegeven:
Numerologie ontvouwt haar betekenissen middels de ontwikkeling die de getallen 1 t/m 10 doormaken. Stel je daarbij voor dat het wezen een constante transformatie ondergaat net zoals de cyclus van de seizoenen van onze aarde.  

1

Het getal 1 staat voor de aanwezige potentie. Het is een zaadje, een begin, de potentie waarvan alles zich nog dient te ontplooien. Je zou het kunnen vergelijken met de eerste maand van een zwangerschap. Binnen de kleine arcana van de tarot staat het getal 1 voor de aas. De aas van ieder element laat het symbool ervan zien die een groot deel van de tarotkaart bedekt wat erop wijst dat er een immens grote potentie aanwezig is, klaar om in te zetten.

2

Het getal 2 symboliseert de nog steeds ontvankelijke staat van de zwangerschap en gaat als fase nog steeds vooraf aan materiële vorm en het zaadje in rust zichzelf verder voorbereidt. In deze fase wordt er gewerkt aan het verzamelen van kracht, wensen, ideeën en gevoelens in voorbereiding op daadwerkelijke activiteit. In de 2 van zwaarden, bekers en staven zijn enorme bloemen zichtbaar die erop wijzen dat er sprake is van grote toename/ groei. In de 2 van munten zie je twee ongelijk grote munten die op zoek zijn naar vereniging met het oog op een overeenkomst.

 

 

 

 

3

Het getal 3 staat voor de eerste aardse activiteit, een uitbarsting en creatieve explosie zonder enkele ervaring of specifiek doel. In de tarot kaarten van zwaarden, bekers en munten wordt deze uitbarsting gesymboliseerd door de groei van het gebladerte en andere zaken.

4

Het getal 4 laat zien dat de activiteit die uitbarstte in het getal 3 stabiliseert. De afbeelding van deze tarot kaart toont de perfectie van het aardse terrein, het dominante materiële leven, helderheid van ideeën, emotionele stabiliteit. Stabiliteit wordt vooral weergegeven in de 4 van bekers en munten doordat de vier symbolen op de hoeken van de tarot kaart afgebeeld staan als hoofdpunten die een gebalanceerde wereld definiëren.

5

Het getal 5 is het getal van overbrugging/ overgang, de laatste fase van het aardse terrein. Het introduceert een ideaal dat de stabiliteit van het getal 4 uit evenwicht brengt om zich zo verder te ontwikkelen. Het is een brug. De noodzaak om een nieuw standpunt in te nemen, een nieuwe kijk op zaken, wordt gemanifesteerd in het centraal staande element van de bekers en de munten en door het gat dat ontstaan is door het vlechtwerk van de staven. In zwaarden 5 zien we de punt van het zwaard boven het ovaal uitsteken en ook de ruimte die is ontstaan tussen de blauwe gebogen stukken van de zwaarden. Deze nieuwe kijk op zaken symboliseert het ideaal van het getal 5.



 

 

6

Het getal 6 is de eerste stap naar het spirituele terrein. Dit is de eerste keer dat we doen wat we willen op ieder denkbaar terrein. Voorbij gaande aan materiële noodzakelijkheden durft iemand te doen wat hij graag wil.  De ingang tot de Hemelse sferen openbaart zich in de bekers door de zichtbaarheid van een as die als een spiegel de twee kolommen van de bekers verbindt: dit is een ontmoeting met de zusterziel. In de kaart van staven verandert de vorm van de buitenste blaadjes alsof ze opgewonden raken van golven van plezier.

7

Het getal 7 wordt dit plezier een sterke activiteit in de wereld, intenser dan dat van het getal 3 omdat het gegrondvest is op ervaringen van alle voorafgaande getallen en zichzelf gezamenlijk een doel hebben gesteld. In de 7 van zwaarden is het centrale zwaard blauw van kleur: het is vergeestelijkt en haalt zijn actieve kracht uit een verregaande vorm van ontvankelijkheid. In de 7 van munten zien we duidelijk een driehoekige vorm die gevormd is door de drie munten die in de lijst van vier munten zit: dit is het symbool van de geest die actief is in de materie.

8

Het getal 8 staat voor de perfectie van de spirituele sferen. Het is gebalanceerd en geheel ontvankelijk, een staat waarin niets meer verbeterd kan worden: perfecte materiële weelde, perfecte energetische concentratie, het vol zijn van het hart en het leeg zijn van het verstand. Ze roepen vier vormen van perfectie op: meditatieve staat van zijn van de zwaarden, volheid van de bekers, extreme concentratie van de staven en de gebalanceerde weelde van de munten.

9

Het getal 9 staat voor de enige evolutie die nog mogelijk is voor perfectie: het openen van een crisis om de overgang te bemoedigen richting het onbekende die daarmee het eind van een cyclus symboliseert. Zoals een 9 maanden oud zijnde baby in de baarmoeder zich voorbereidt op een geboorte, zo accepteert het getal 9 het verlaten van perfectie en vertrekt zonder te weten waar naar toe. De crisis van een transitie manifesteert zich dan ook als een kloosterachtig gebrek aan versieringen in de 9 van staven waarin alle bloemen verdwenen zijn, de 9 van bekers waarin het gebladerte vervaagd is. In de 9 van munten zien we de geboorte van een munt. In de 9 van zwaarden heeft het gele lemmet van het zwaard een scheur.

 

 

 

10

Het getal 10 dat het ultieme totaal bereikt heeft, symboliseert het einde van een cyclus en is het begin van de manifestatie van een nieuwe cyclus. Ieder 10e kaart van de kleine arcana staat voor de transformatie gericht op een nieuwe cyclus. Zo zien we in de 10 van bekers dat de bovenste beker gesloten is en zien we de omlijning van een munt die zich zal openbaren als de aas van munten. In de 10 van munten verschijnt er een witte as die samengaat met de laatste twee oranje munten die daarmee wijzen naar de staven.  

Ben je tot het eind van deze beschrijving gekomen? Dankjewel dat je de moeite hebt genomen en ik hoop dat het je inspiratie mag bieden. Heb je alle drie de posts van 'tarot en numerologie gelezen'? Dan behoor je wat mij betreft tot de liefhebbers van tarot en ben je altijd op zoek naar inspiratiebronnen. Je bent een echte schildknaap van de tarot💪. In de komende en laatste post van tarot en numerologie waag ik een poging om de gemeenschappelijke deler te extraheren zodat er een éénduidige numerologische omschrijving is opgesteld die alle drie de benaderingen in zich vat. Mocht je daarnaar nieuwsgierig zijn? Misschien is het een idee om me te volgen via deze blogspot zodat je dit niet mist of houd anders onze tarot groep in de gaten door lid te worden:  https://www.facebook.com/groups/1508809805989966

ROTA TARO ORAT TORA ATOR


Geen opmerkingen:

Een reactie posten